Hur fungerar det att sälja ljus för att dra in pengar till föreningen?

Skolklass som ska resa eller förening eller idrottslag som behöver tillskott i den gemensamma kassan? Det finns ett antal alternativ om man vill dra in lite extra pengar. Det är ganska vanligt att klasser och idrottslag knackar dörr för att sälja olika produkter, till exempel salami eller ljus. Kanske är det sistnämnda bland det vanligaste – att sälja ljus.

Ett företag, kirratochklart.se, har på sin hemsida utförlig information kring hur det går till att sälja ljus genom dem. Man kan läsa att varje deltagare i snitt säljer tolv ljus, och att man alltid får behålla 50 % av det man säljer. Då varje ljus säljs till slutkund för 100 kronor, kan man ganska snabbt räkna ut hur mycket man kan tjäna in.

Det finns två olika metoder som kan används för att sälja ljusen. Dels så kan man ägna sig åt direktförsäljning. Man beställer då produkterna från dem, för att sedan knacka dörr eller för att sälja till släkt och vänner, till exempel. Den andra metoden är katalogförsäljning. Då beställer man katalogerna som deltagarna kan lägga på föräldrarnas arbetsplatser, eller ge ut till släkt och vänner.

Att komma igång är enkelt. Det enklaste är kanske att beställa ett infopaket. Man får då all information man behöver samt prover på ljusen i fråga. Det som säljer bäst är de vita ljusen, så företaget rekommenderar att man beställer flest av den färgen. Inför jul kan röda ljus sälja bättra än vanligt, och är det nära påsk kan det vara klokt att beställa en andel med gula ljus. När man har valt vilka produkter man önskar, beställer dem, och börjar helt enkelt att sälja.

Har man valt direktförsäljning som metod finns en risk att det blir ett antal ljus kvar, som inte blir sålda. I sådana fall kan man helt enkelt returnera dem till företaget – utan extra kostnad. Såväl frakt som returer är gratis. Det här gäller hos kirratochklart.se, givetvis behöver det inte gälla det företag du väljer.

Så hur mycket tjänar man då? På hemsidan finns en kalkylator där man kan räkna ut ungefär hur mycket man kan räkna med att tjäna. Är ni en grupp på 18 personer som säljer enligt snittet kommer ni att göra en förtjänst på 10 800 kronor.

Läs mer på kirratochklart.se

Category: Ekonomi

- 24 January, 2020