Jobba med golv i Stockholm

Dags att byta yrke? Vill du ha en god arbetsmarknad framför dig ska du sikta på ett hantverksyrke. Flera av dessa är det stor brist av i Stockholm. Kanske kan golvläggare vara nästa yrke? Kan du se dig själv om två år jobbandes med golvslipning och att lägga parkettgolv? Klicka här för att hitta ytterligare information om karriären som golvläggare.

Utbilda dig

Du kan utbilda dig till golvläggare på Yrkesvux och flera privata skolor i Stockholm. Många utbildningar bygger på en lång praktikperiod. Ett exempel kan tas från en vuxenutbildning som sträcker sig över 1 – 2 år och har minst 30 % arbetsplatsbelagd tid.

Genom praktiken ges flera fördelar. För det första får man testa på allt från golvslipning av parkettgolv till att lägga linoleumgolv i gymnastikhallar. Den teori man lärt sig på utbildningen testat i praktiken.

För det andra får man snabbt in en fot på arbetsmarknaden. Om du ”visar framfötterna” på praktiken kan du mycket väl få jobb där redan innan utbildningen är helt klar. Detta på lov och helger.

Lätt att få jobb

Hantverksyrken är generellt bristyrken i Stockholm. Utbildar du dig till målare, snickare eller golvläggare kan du nästan med säkerhet förlita dig på att hitta jobb. I media har flera företag sagt att de kunnat expandera och anställa fler personer bara de hade funnits utbildad personal att tillgå. Väljer du att utbilda dig till golvläggare kan du alltså förvänta dig en god arbetsmarknad.

Arbetsuppgifter

Generellt jobbar golvläggare med allt inom golv. Det kan vara läggning av golv, renovering, golvslipning och underhåll. I Stockholm finns däremot vissa företag som valt att ”nischa” sig mot en specifik tjänst. Det kan exempel vara att de enbart slipar och underhåller betonggolv eller att de bara specialiserat sig mot linoleumgolv. Detta är däremot sällan vanligt på medelstora eller mindre städer då underlaget för denna specialitet blir för liten.

Utöver att jobba med golvslipning och golvläggning kan golvläggare även jobba med mindre betongarbeten, snickeriarbeten och uppregling. Det kan helt enkelt behövas enklare arbeten utförda för att golven ska kunna byggas och underhållas för så lång livslängd som möjligt.

Främst jobbar man som golvläggare inomhus. Det kan förekomma vissa utomhusjobb men detta hör snarare till undantag än regel. Det kan exempelvis läggas speciella golv på utomhusplatser eller lekplatser.

Oavsett bör man vara beredd på ett fysiskt jobb som kräver uthållighet och noggrannhet. Hur god fysisk form man måste ha beror självklart på vilka arbetsuppgifter man får samt vilken inriktning som företaget har.

Category: Golv

- 27 July, 2019